Samsung nx2000 - My opinion

Här kommer ett lååångt inlägg om vad jag tycker om min nya kamera: Samsung nx2000
 
 
 
Nx2000 har en touch-skärm vilket gör det enkelt att använda kameran tillsammans med den svarta "ratten" som ni kan se överst på kameran. {Jag vet, ratten var nog inte det bästa ordvalet, anywho....}
"Ratten" justerar vilket program/inställning man vill använda.
Genom att snurra/vrida på ratten kommer de olika valen direkt upp, vill man använda auto/program/expert/wifi?
Man kan antingen välja genom att klicka på skärmen eller snurra/trycka in "ratten".
 
Blixten är avtagbar och jag kommer nog ha den på sidan av till största del då den känns ganska onödig. [Jag önskar att jag använde blixten oftare, men mina bilder blir så hårda/kantiga av blixten så jag undviker den gärna.]
 
 
 
Första blden jag tog med kameran och jag blev kär direkt.
 
 
En ordentligt redigerad bild. Redigerat den direkt i kameran, justerat mättnad, ljus, och lade till en vignett-funktion.
 
 
Testade att ställa in det mesta själv med hjälp av 'expert-läget' och justerade bilden i efterhand direkt i kameran.
 
 
Här testade jag 'auto'-programmet, vilket resulterade i ett helt okej resultat och lyckades fånga rörelsen ganska bra.
{Jag fotade den dock i Raw-format och var tvungen att gå in på kameran och spara om den för att kunna använda mig av filen - läs under 'Negativt' för att veta mer.]
 
 
En panorama-bild som jag tog med kameran. Väldigt roligt att ha den funktionen på en kamera igen.
 
 
 
 
Vad jag tycker om kameran:
 
Rent allmänt så tycker jag att jag har gjort ett jättebra fynd gällande denna kamera/kameramodell.
Designen ser klassisk ut och den känns inte alls stor och "klumpig" som jag var rädd att den skulle göra med objektivet.
 
Nx-modellerna ligger lite för högt upp i prisklasserna för mig tyvärr och när jag hittade denna på utförsäljning blev jag kär. Dock hann de bli sålda på den "billigaste" sidan vilket gjorde mig lite putt, men när jag väl hittade den på en annan hemsida var jag redan såld.. så de var bara att köpa och ha lite ångest efteråt.
 
Anywho..
 

Positivt:

Storleken på kameran
Kameran är liten och nätt vilket är precis vad jag sökte.
Den är ganska greppvänlig dock är jag lite för van med min canon än så länge så mina händer känns som stora labbar när jag har den i händerna.
 
Touch-skärmen.
Det är alltid smidigt att kunna göra alla val direkt på skärmen, dock tror {okej, jag vet} att jag kommer lyckas smutsa ner skärmen ganska snabbt med fingeravtryck etc. Men som sagt, ett fingertryck går mycket snabbare än att ta steg-för-steg med knappar.
Storleken på skärmen är också att föredra. Försöker dock fortfarande kolla genom ett "kikhål" som på min andra kamera. Men då det inte finns, så är det väldigt bra att skärmen är så stor.
 
Enkelheten.
Enkelt att välja expert eller program.
Man kan även ställa in egna "foto-lägen" {3 stycken] som kameran kommer ihåg. Om man t.ex. brukar fota produktbilder och har vissa inställningar som man själv använder som standard, så kan man spara dem lätt.
Sedan så är den väldigt användarvänlig.
Eller ja, om inte jag med storlabbarna ska hålla på att pilla och tro att man kan allt på 5 min.. för då kan det bli så att man {läs jag] lyckas återställa kamerans mjukvara och måste spendera någon timme på att uppdatera kameran till samma skick igen..
Så, bra manual också om man behöver den...
 
Ja, mycket bra kamera helt enkelt om man söker en kamera som är användarvänlig (bra för nybörjare då det är bra informationstexter till varje program) och som är lite mindre än de större systemkamerorna.
Jag är nöjd med mitt köp.
 
 

Negativt:

 
Ingen tillbaka-knapp på kameran. Endast på skärmen, vilket jag skulle vilja ha tillgänglig hela tiden, inte bara när kameran själv vill.
 
Raw-formatet från samsung (.srw) fungerar inte tillsammans med mina adobe produkter. (Photoshop cs5, bridge) vilket leder till att jag håller på att dra av mig håret i frustration. De flesta ger tips om att man endast ska behöva uppdatera sin photoshop så ska pro3blemet lösas. Men det fungerar inte på någon av mina datorer, så jag ska fortsätta slita i håret ett tag till.
 
Batteriet/batteritiden.
När man är van med canons superdryga batteri blir det en chock att se batteripelarna försvinna på denna kamera.
Men jag tror absolut att den klarar av en intensiv fotar-dag, dock så får inte laddaren vara allt för långt borta.
Jag ska köpa två extra batterier till resan, man vill ju inte gå miste om några roliga ögonblick bara för ett kasst batteri.
 
Kameraremmen som följer med denna kameran gjorde att jag fick några raseri-utbrott. Okej, det är säkert en jättebra kamerarem som gör det den ska. Men då den skiljer sig väldigt mycket (enligt min erfarenhet) från andra spännen/remmar så borde det nästan följa med en snabb instruktion på hur man öppnar den.
Jag måste erkänna att jag bad om hjälp på twitter tillslut för att förstå hur den öppnades.
 
Egentligen var det inte så svårt (jag funderar på att göra ett inlägg om det, för de kan fasiken inte bara vara jag som hade svårt med det??) utan jag behövde bara ta hjälp av en penna och göra som jag försökt göra vid första försöket.
Men man måste vara stark i nyporna/ha ett bra grepp i själva "kroken" för att kunna öppna den.. och det fattade såklart inte den här virrpannan.
 
Inget "titthål". Haha förstår ni vad jag menar med det? Jag menar såklart "optiska sökaren". Men det låter roligare med titthålet.
 
 
 
Nästan så att det känns som det negativa tar överhanden? Men det kan jag garantera att det inte gör..
De positiva överväger absolut det negativa men det är svårt att lista upp allt som är positivt.
 
Nu orkar jag inte tänka mer, jag hoppas att det var lite intressant.
Vill dock påpeka att jag aldrig kommer göra mig av med min Canon, den är bättre enligt mig, men nx är ett bra alternativ, en bra kompaktsystemkamera.

Kommentarer
Molkan

Angående RAW-problemet är det inte ovanligt att det inte fungerar med adobe. Fick hjälpa Emilie/Vintertroll med det också.

Mitt tips är att samtidigt som du laddar in raw-filerna i bridge, att du konverterar dem till .dng som är en "universalfiltyp" som kommer att vara hållbar många år framåt (till skillnad från företagens egna filformat som uppdateras hela tiden och till slut inte kommer att fungera i våra datorer).

Har du bilder som du redan laddat in i datorn och vill konvertera dem till .dng finns programvaran att hämta på adobe.com om jag inte minns fel.

Klicka bara i "convert to DNG" när du laddar in bilderna via Bridge så ska det fungera sen :)
http://molkan.se/wp-content/uploads/2014/03/convert-to-dng.jpg

Puss

Svar: Ja precis jag läste det och har försökt med DNG converter, men det gick inte att välja de filerna ändå. Så jag tror att det hade något med att göra att jag råkade trycka på något på själva kameran. Men nu har jag uppdaterat kameran och ska testa DNG-convert igen. Ska följa dina råd :)
TACK underbara Malin för tipsen!! :) Puss!

2014-03-09 | 22:09:28
http://molkan.se
Luzen

Underbara bilder! Men även om kamerna verkar hur bra som helst så ÄR du bra på att ta bra bilder bara av dej själv. Naturbegåvning kallas det :). Å vet du va jag önskar mej nu när jag kommer upp? Att vi (du) tar såna fina (eller galna?) bilder på oss, så jag kan få å rama in sen :) <3 love u!

Svar: Åh tack gumman!! Ja det kan vi försöka hinna med. Kommer vara så mycket som jag vill hinna med innan jag åker, men hinner vi inte det den här svängen så hinner vi nog det i sommar? Eller vad tror du? Huvudsaken är att jag får träffa dig! :) Love you! Puss

2014-03-11 | 08:21:01
http://luzzis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: [publiceras ej]

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback